امروزه به دلیل مزایای اسید فسفریک، از این اسید در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و برای مصارف صنعتی و خوراکی از پرمصرف ترین مواد شیمیایی به شمار میآید. این اسید در دمای اتاق بی خطر بوده و واکنش خاصی از خود نشان نمیدهد. بهتر است بدانید این اسید به وسیله 3 اتم هیدروژن یونیزه شده است و نقش پر رنگی را در مصارف کشاورزی به عنوان کود مایع بازی میکند.
از آنجایی که اسید فسفریک در رشد گیاهان بسیار موثر است، معمولا از آن برای مصارف کشاورزی استفاده میشود. همچنین، این محصول در تولید سایر کودهای شیمیایی همچون: مونو آمونیوم فسفات، دی آمونیوم فسفات و سوپر فسفاتها مورد استفاده قرار میگیرد.
اسید فسفریک به عنوان کود مایع دارای درصدهای خلوص و گریدهای متفاوتی بوده که بر حسب نیاز کشاورزان استفاده میگردد. به عنوان مثال اسیدهای فسفریک که با گالنهای سفید رنگ ارائه میشوند معمولا دارای درصد خلوصهای 85، 54 و 73 درصد هستند. همانطور که اشاره کردیم اسید فسفریک به طور گسترده به عنوان کود مایع در صنعت کشاورزی کاربرد دارد و همراه با آب آبیاری به صورت مستقیم به آب آبیاری اضافه میشوند.
با اضافه شدن این اسید خاک از فسفر غنی شده و به رشد گیاهان کمک شایانی خواهد داشت. در این مقاله سعی داریم بیشتر در مورد مزایای اسید فسفریک صحبت کنیم.
بیشتر بخوانید: روش ساخت کربن اکتیو
مزایای اسید فسفریک اسید باعث شده تا از آن در صنایع متفاوتی استفاده گردد. به عنوان مثال: وظیفه رشد گیاهان و تامین فسفر مورد نیاز آنها را در صنعت کشاورزی بر عهده دارد. اما کاربرد این اسید به بخش کشاورزی ختم نمیشود و کاربردهای دیگری نیز دارد. در ادامه به طور مختصر به کاربرد این ماده در صنایع غذایی، داروسازی و زنگار فلزات اشاره خواهیم کرد.
از اسید فسفریک با گرید 85 درصد در صنایع غذایی و خوراکی استفاده میشود. در این صنعت برای اسیدی کردن و دادن طعم ترش به بعضی از مواد غذایی بهره برده میشود که این مورد از مهم ترین مزایای اسید فسفریک محسوب میشود. نوشابههای گازدار و انرژی زا از جمله رایج ترین فراوردههای تولید شده از اسید فسفریک محسوب میشوند. از دیگر کاربردهای این اسید در اقلام خوراکی، بکارگیری آن برای فراوری روغنهای خوراکی مایع و جامد میباشد.
داروسازی از دیگر مقولههای مهمی است که اسید فسفریک در آن کاربرد ویژهای دارد. از این محصول به عنوان ماده واسطه و جانبی در تولید دارو استفاده میشود. تولید محلولی برای تمیزکردن و جرم گیری دندانها و همچنین تولید دهانشویه یکی از پر مصرف ترین زمینههای مصرف این اسید در صنعت داروسازی به شمار میآید.
از ترکیب کردن اسید فسفریک با اگزالیک اسید، پاک کننده قدرتمندی ایجاد میشود که به منظور شستن زنگ فلزات و دودههای ناشی از جوشکاری به کار میرود. با استفاده از این ترکیب شاهد سطحی تمیز و براق خواهید بود.
بیشتر بخوانید: مزایای اسید فسفریک به عنوان کود مایع
در این بخش قصد داریم به شماری از مزایای اسید فسفریک در کشاورزی بپردازیم. این ویژگیها عبارتند از:
بیشتر بخوانید: واکنش های نشادر
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم اسید فسفریک نقش مهمی را در کشاورزی و رشد گیاهان به عنوان کود مایع دارد که مزایای اسید فسفریک غیر قابل چشم پوشی است. این اسید با تغذیه فسفات مورد نیاز گیاهان و ایجاد تغییراتی در خاک باعث میشود که گیاهان بهتر و سریع تر رشد کنند.
نتایج نشان میدهد که تقریباً 80 درصد از اسید فسفریک تولید شده در کارخانهها، در تولید کود مورد استفاده قرار میگیرد. اما این تنها مزیت اسید فسفریک نبوده؛ بلکه در خوراک دام و طیور به عنوان ماده افزودنی و طعم دهنده به کار میرود. کود حاصل از فسفات در خاک مناطق آبیاری شده به طور قابل توجهی به کار میرود. از دیگر مزایای برجسته اسید فسفریک به عنوان کود مایع عبارت است از:
بیشتر بخوانید: کاربردهای سولفات منیزیم
به دلیل اینکه که کود وارد شده به خاک مایع است، فسفر به صورت کامل به ریشه گیاه میرسد و باعث جذب مواد مغذی به گیاه خواهد شد. مزیت دیگری که استفاده از کود مایع به دنبال دارد، این است که میتوان آن را در هر مرحلهای از رشد دانه به خاک اضافه کرد.
اثرات ناشی از کود مایع این قابلیت را دارد که بلافاصله بعد از مصرف شروع شود، ای در حالی است که در صورت به کار بردن کود جامد باید مدتی را منتظر اثربخشی آن باشیم. برخی از محصولات مانند: چغندر قند نیاز دارند که فسفات مورد نیاز خود را در مراحل اولیه رشد گیاه دریافت کنند؛ بنابراین، استفاده از کود مایع میتواند گزینه خوبی به حساب بیاید.
0 دیدگاه