کاربرد اسید استیک در پزشکی چیست؟
اسید استیک را ما با نام معمول سرکه میشناسیم، یک ترکیب شیمیایی کاربردی که در حوزههای مختلف از جمله زمینه پزشکی کاربرد فراوان دارد، علاوه بر آن که در تولید برخی پاک کنندهها و مواد شیمیایی و صنعت غذایی نیز به کار میرود.
آنچه که موجب اهمیت اسید استیک در حوزه پزشکی شده است خاصیت ضد میکروبی آن میباشد، یعنی میتوان استریلیزاسیون را با استفاده از اسید استیک به خوبی انجام داد.
البته این مورد تنها کاربرد اسید استیک نیست و در حوزه پزشکی و بیمارستانها شاهد استفاده از این ماده شیمیایی برای کارهای مختلفی هستیم. در این مقاله کاربرد اسید استیک در پزشکی را بررسی می کنیم.
اسید استیک یا همان سرکه یک ماده با بوی تند به صورت بیرنگ و دارای خاصیت اسیدی بالا میباشد که علاوه بر نوع طبیعی امکان تولید کردن آن به صورت صنعتی نیز وجود دارد.
از موارد رایج استفاده از اسید استیک نیز حوزه پزشکی میباشد. اما یک چالش و بحث مهم در این زمینه وجود دارد و آن همین است که اگر نتوانیم از این اسید به طرز درستی استفاده کنیم یا اینکه استفاده از آن به صورت بیرویه باشد،
احتمال بروز سوزش پوست و مواردی مانند تحریک مخاط وجود دارد که واکنشهای نامطلوب میباشند. بنابراین پیش از آنکه به کاربردهای اسید استیک در پزشکی بپردازیم،
باید در نظر بگیرید که استفاده از این اسید باید تحت کنترل پزشک و با دوزبندی صحیح انجام شود، به ویژه زمانی که از آن برای بافتهای حساس و به طور مستقیم استفاده می کنید.
در این زمینه برای موارد زیر کاربرد دارد:
نخستین ویژگی خوب در اسید استیک ضد میکروب بودن آن است، بنابراین در بیمارستانها و درمانگاهها از آن برای ضدعفونی و استریل کردن بسیاری از تجهیزات پزشکی استفاده میشود،
به این ترتیب کلیه تجهیزات و لوازمی که در بخشهای مختلف از جمله بخش مراقبتهای ویژه و اتاقهای عمل استفاده میشوند، کاملا استری شده و عاری از هر گونه آلودگی یا میکروبی هستند.
دومین کاربرد خاص و ویژه اسید استیک در زمینه پزشکی مربوط به استفاده از آن جهت درمان برخی از عفونتهای پوستی میباشد.
اگر این اسید با برخی دیگر از مواد ترکیب شود به آسانی قارچها و باکتریهایی که موجب عفونت پوستی شدهاند را از بین خواهد برد.
یعنی در فرمولاسیونهایی که به صورت طبی انجام شده است، برای پاک سازی سوختگی و زخمها نقش موثر دارد و حتی موجب پیشگیری از عفونتهای ثانویه شده و روند بهبود زخم را تسریع میکند.
استفاده کردن از این اسید پرکاربرد نه تنها برخی از علائم عفونت را کاهش میدهد، بلکه ایمنی خوبی نیز ایجاد میکند.
واضح است که استفاده از آن برای این مورد حتماً باید طبق دوزهای کنترل شده و نظر پزشک باشد.
اگر اسید استیک با موادی مانند الکل ترکیب شود، روش بسیار موثری جهت درمان گوش درد و برخی عفونتها در قسمت گوش خارجی خواهد بود.
از این ترکیب میتوان به عنوان قطره گوش نیز استفاده کرد که برای مقابله با باکتریها و قارچهای عفونی موثر است، یعنی خاصیت اسیدی این ترکیب محیطی را به وجود میآورد که در آن قارچ و باکتری نتواند رشد کند،
به این ترتیب علاوه بر آنکه از عفونت بیشتر پیشگیری میشود، موجب بهبود سریعتر زخم خواهد شد. از آنجایی که ممکن است گاهی مواقع به علت شنا یا دیگر فعالیتهای بدنی قسمت سطح گوش دچار عفونت شود،
بنابراین استفاده از اسید استیک یک راه موثر و ایمن برای مقابله با آن میباشد، اما فراموش نکنید که این کار باید با دقت بالا و زیر نظر پزشک انجام شود.
مهم ترین و بیش ترین کاربرد اسید استیک در حوزه پزشکی مربوط به صنعت داروسازی می باشد.
در موارد زیادی این اسید به عنوان ماده اولیه جهت تولید کردن برخی از داروها کاربرد دارد که به صورت ترکیبات فارماکولوژیک مختلف استفاده می شود.
از داروهایی که در ساخت آنها اسید استیک نقش دارد میتوان داروهای ضد التهاب و آسپرین را نام برد.
خاصیت اسیدی که این ماده دارد ، می تواند در واکنش های شیمیایی به عنوان کاتالیزور عمل کند، علاوه بر آنکه در بعضی از داروها نیز به عنوان حلال کاربرد دارد،
به این ترتیب موجب سهولت جذب دارو مورد نظر در بدن افراد خواهد شد. اسید استیک یک ویژگی خوب است و آن هم حفظ کردن پایداری شیمیایی در بسیاری از داروها می باشد که یک مولفه بسیار با اهمیت در زمینه داروسازی است.
کاربرد اسید استیک به عنوان ضدعفونی کننده به بخش دندانپزشکی نیز راه پیدا کرده است، چون این ماده خاصیت ضد میکروبی بسیار قوی دارد،
بنابراین جهت ضدعفونی کردن و تمیزکاری بسیاری از تجهیزات و ابزارهای دندانپزشکی و حتی گاهی مواقع برای تمیز کردن دهان و لثه بیمار استفاده می شود.
یعنی اگر از این اسید به صورت محلول شستشو دهنده برای سلامت دهان و دندان استفاده کنیم، پلاک های دندانی و باکتری های مضر را از بین میبرد.
مضاف بر اینکه گاهی مواقع این اسید به عنوان یکی از قسمت های مراقبت دورهای در حوزه دندانپزشکی به کار میبرد، چون توانسته است نقش خود را در حفظ سلامت دندان و دهان به اثبات برساند.
البته استفاده کردن از اسید استیک باید حتماً تحت کنترل و نظارت دندانپزشک باشد تا هیچ گونه آسیبی به قسمت های سخت یا نرم دهان وارد نشود.
در این مقاله نقش اسید استیک در پزشکی را بررسی کردیم. اسید استیک که ما آن را با نام عمومی سرکه می شناسیم،
دارای بوی تند، مزه ترش و کاملاً بی رنگ است و از آنجایی که خاصیت ضد میکروبی و ضدعفونی کنندگی بالایی دارد،
استفاده از آن به حوزههای مختلف راه پیدا کرده است که نمونهای از آن نیز زمینه پزشکی و دندانپزشکی می باشد.
مواردی که به عنوان کاربرد اسید استیک در پزشکی معرفی شد تنها بخشی از کاربردهای این اسید موثر می باشد،
یعنی می توان استفاده های بیشتری از این اسید در حوزه پزشکی داشته باشیم.
در سایت با دیگر کاربردهای اسید استیک در پزشکی، نحوه استفاده درست از این اسید و غیره بیشتر آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: سولفات منگنز
0 دیدگاه