کاربردهای اسید استیک در کشاورزی

کاربرد اسید استیک در کشاورزی چیست؟

آیا اسید استیک می‌تواند به عنوان یک ماده شیمیایی موثر و مفید در حوزه کشاورزی مطرح شود؟

اسید استیک در واقع همان ماده معروفی می‌باشد که ما آن را با نام سرکه می‌شناسیم و دارای بوی تند و طعم ترش است. این ماده شیمیایی اگر به صورت خالص باشد، بسیار خورنده و خطرناک بوده و قابل اشتعال است.

امروزه اسید استیک در غلظت‌های مختلفی تولید می‌شود و در زمینه‌های متفاوتی نیز کاربرد دارد که نمونه‌ای از آن حوزه کشاورزی می‌باشد.

اما سوال این است در بخش کشاورزی اسید استیک چه منفعتی برای کشاورز دارد؟

آیا استفاده از آن در این حوزه ضرورت دارد یا خیر؟

اسید استیک در حوزه کشاورزی می‌تواند برای بخش‌های مختلف به کار برده شود که در این مقاله کاربردهای مختلف این ماده شیمیایی در این حوزه را بررسی می‌ کنیم.

کاربردهای اسید استیک در کشاورزی

اسید استیک یک ترکیب بسیار مفید است که در حوزه کشاورزی می‌تواند با اهداف مختلف استفاده شود. غلظت‌های مناسب برای این زمینه نیز از ۱۰ الی ۵۰ درصد است و برای کاربردهای مختلف معمولاً غلظت‌های متفاوتی در نظر گرفته می‌شود. اما رایج‌ترین کاربردهای این ماده شیمیایی در کشاورزی عبارتند از:

کنترل کردن آفات مختلف

برای کنترل کردن انواع مختلف آفات و همچنین از بین بردن علف‌های هرز اسید استیک یک انتخاب عالی می‌باشد، یعنی اگر آن را بر روی گیاهان مختلف اسپری کنید،

غلظت‌های بالایی از آن موجب تخریب و نابودی علف‌های هرز خواهد شد که این غلظت به طور معمول ۳۰ درصد است. اما در صورتی که رشد علف‌های هرز بی‌رویه باشد، برای به دست آوردن نتایج بهتر و سریع‌تر غلظت ۵۰ درصد استفاده می‌شود.

از طرفی ماده ذکر شده تنها در آن نقاطی تاثیرگذار خواهد بود که مورد استفاده قرار گرفته است،

یعنی عملکرد آن بر روی برگ‌ها و ساقه‌ها می‌باشد و هرگز وارد ریشه نمی‌شود که در نهایت این فرایند، مدتی پس از استفاده برگ علف‌های هرز به قهوه‌ای تغییر رنگ می‌دهند،

سپس سیاه رنگ شده و از بین می‌روند. البته برای از بین بردن علف‌های هرزی که به صورت چند ساله هستند و نسبت به بسیاری از علاف کش‌ها مقاوم شده‌اند ممکن است اثر اسید استیک متغیر باشد و باید با دقت بیشتری به کار برده شود.

اسید استیک حتی در کنترل کردن آفات نیز موثر می‌باشد، چون بوی قوی و مزه ترش آن رشد آفات را مختل می‌کند. در واقع می‌توان گفت یکی از روش‌های ارگانیک در حوزه کشاورزی استفاده از چنین موادی می‌ باشد.

تنظیم کردن ph خاک

تنظیم بودن ph خاک و آب و حفظ کردن آن در یک حالت متعادل برای کشاورزی بسیار مهم است، چون بسیاری از گیاهان و محصولات آنها در ph تا حدودی اسیدی و کمی خنثی رشد بهتری دارند.

در واقع هر چه که ph خاک به سمت قلیایی برود، تاثیر منفی بیشتری را بر روی سلامت و رشد گیاه اعمال می‌کند، به همین دلیل همواره راه حل‌های زیادی جهت تنظیم کردن ph آب و خاک پیشنهاد می‌شود.

یکی از این پیشنهادات نیز استفاده از اسید استیک است که توانسته است در این رابطه تاثیر خوب و مثبتی را اعمال کند. یعنی یک محیط و شرایط بهینه را جهت رشد انواع محصولات کشاورزی به وجود می‌آورد.

استفاده به عنوان ماده شیمیایی مکمل

در کشاورزی از مواد شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود که نمونه‌هایی از آن پتاسیم هیدروکسید و اسید فسفوریک می‌باشد که در تولید کودها به کار برده می‌شوند.

این مواد جهت افزایش یافتن کیفیت و عملکرد محصولات کاربرد دارد، اما گاهی مواقع برای استفاده کردن از مواد شیمیایی مختلف نیاز به یک ماده شیمیایی مکمل داریم که عملکرد آن بهتر باشد،

نمونه‌ای از این مواد شیمیایی مکمل اسید استیک است، مثلاً پتاسیم هیدروکسید جهت تامین کردن پتاسیم و اسید فسفوریک نیز جهت تامین کردن فسفر مورد نیاز گیاه به کار برده می‌شود

یا مواد شیمیایی مانند اسید سولفوریک در بسیاری از کودهای فسفات وجود دارد و با استفاده از آن ph خاک تنظیم می‌شود. در کنار تمامی این مواد اسید استیک به خوبی عمل کرده و اگر به عنوان مکمل استفاده شود، نتایج بهتر و قابل قبول‌تری را ایجاد خواهد کرد.

استفاده به عنوان پاک کننده

برای پیشگیری از گسترش یافتن بسیاری از بیماری‌ها و همچنین اطمینان پیدا کردن از عملکرد بهینه گیاهان مختلف لازم است که مزارع به طور مرتب مورد بررسی قرار گرفته و ضدعفونی شوند.

برخی از موادی که به عنوان تمیز کننده و پاک کننده چنین مکان‌هایی استفاده می‌شوند هزینه‌های بالایی را به کشاورز تحمیل می‌کنند، اما اسید استیک همچنان که دوستدار محیط زیست محسوب می‌ شود،

قیمت مناسب‌ تری نیز دارد، یعنی یک ماده ضدعفونی کننده کاملاً طبیعی می‌ باشد که برای از بین بردن قارچ‌ ها و باکتری‌ ها به طرز موثری عمل می‌ کند.

استفاده به عنوان مکمل غذایی حیوانات

برخی از محصولات زراعی به عنوان غذای حیوانات کاشت و برداشت می‌ شوند،

حال برای سلامت حیوانات و هضم بهتر غذای مصرف شده آنها گاهی مواقع مکمل‌هایی به آب آشامیدنی یا خوراک آنها اضافه می‌ شود تا به این ترتیب علاوه بر کمک به هضم غذا برخی از بیماری‌ ها و باکتری‌ ها را نیز کنترل کرده و موجب سلامت بیشتر دام‌ ها شود.

نمونه‌ای از این مکمل‌ های غذایی مفید و تاثیرگذار نیز اسید استیک می‌ باشد که کمترین خطر و ضرر را برای دام ها دارد و حتی به جرات می‌توان گفت نوعی مکمل غذایی مفید و بی‌ضرر محسوب می‌ شود.

بیشتر بخوانید : مطالب آموزشی

سخن پایانی

در این مقاله کاربرد اسید استیک در کشاورزی را بررسی کردیم. اسید استیک همان سرکه می‌ باشد که دارای بوی بسیار تند و طعم ترشی می‌ باشد و مصارف مختلفی دارد، به طوری که حتی در صنایع غذایی نیز به کار برده می‌ شود.

نمونه‌ای از استفاده از آن نیز در زمینه کشاورزی و باغداری است که برخی کاربردهای آن مطرح شد.

این ماده امروزه به عنوان یک ماده بسیار مفید، دوستدار طبیعت و کم ضرر شناخته شده است که می‌ تواند جهت به دست آوردن محصولات ارگانیک موثر واقع شود.

در سایت با دیگر کاربردهای اسید استیک در کشاورزی، نحوه استفاده درست از آن، غلظت‌ های مناسب این اسید برای بخش‌ های مختلف کشاورزی و غیره بیش تر آشنا شوید.

Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 0 دیدگاه